Tämä blogi on omistettu kokonaan järjestämilleni vaihdoille. Etupäässä ne ovat lorukorttivaihtoja, mutta silloin tällöin tulee järjestettyä muunlaisiakin vaihtoja.

torstai 2. tammikuuta 2014

Uudet säännöt

Ethän säikähdä tämän postauksen pituutta! Säännöt ovat helpot ja yksinkertaiset, mutta vain perusteellisesti kirjoitettu. Säännöt ovat yleensä aina samat joka vaihdossa. Jos jotain poikkeuksia on, niistä ilmoitetaan erikseen.  

Lisäksi painotan, että vaikka tämän blogin nimi on Outin lorukorttivaihdot, niin vaihtoihin soveltuu sekä lorut että laulut, ellei otsikossa erikseen toisin mainita. Jatkossa kuitenkin kun puhun lorukorteista, tarkoittaa se sekä loru- että laulukortteja. 

 LORUKORTIN KOKO JA ULKONÄKÖ:

- Lorukortin pitää olla kooltaan sellainen, että se mahtuu C5 -kirjekuoreen (puolet A4 -arkista). Mutta niin suuri lorukortin ei tarvitse olla, pienempikin käy. Tuo on vaan maksimikoko, mitä isompaa korttia ei saa lähettää.
- Korttien pitää olla sellaisia, että osallistujat voivat ne halutessaan laminoida tai päällystää kontaktimuovilla. Eli kovin koholla olevia koristeita niihin ei voi laittaa.
 - Kortteja ei laminoida eikä päällystetä kontaktimuovilla ennen minulle lähettämistä. Jokainen voi tehdä sen itse kortit saatuaan, niin saa sellaisen päällysteen kuin itse tykkää.

 - Laminoitaviin kortteihin parhaiten käy sellaiset paperit ja kartongit, jotka eivät ole kovin paksuja. Omalla laminointikoneellani ainakin tulee kaikkein parhainta jälkeä, kun laminoi vaikkapa kopiopaperia. Hyvin ohuiden papereiden käyttö ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista lorukortteja päällystettäessä kontaktimuovilla. Tuleehan niistä joka tapauksessa kestävämpiä paksumpana.

- Kortin muodon voit valita itse. Se voi olla esim. lorun kuvan muotoinen (esim. kissa). Pyöreät lorukortit säilynevät parhaiten käytössä, mutta se voi olla myös neliö tai mikä tahansa muu. Kiva vaan, jos tulee eri muotoisia kortteja.

- Ja selvyyden vuoksi sanon vielä seuraavaa:
* Lorukortti on sellainen, jossa toisella puolella on loru ja toisella puolella on lorusta kertova kuva.
* Lorujen lisäksi kelpuutetaan myös lastenlaulut ja lapsekkaat runot.
* Myös lorupuolen saa toki kuvittaa, mutta se ei ole pakollista.
* Lisäksi lorupuolelle lorun alkuun tulee kirjoittaa lorun nimi ja loppuun lorun tekijä ja tekovuosi, jos se on tiedossasi. Jos ei ole, se ei haittaa.
* Valitessasi lorun sijasta laulun, lisää mukaan myös nuotit.

OSALLISTUJAT JA LORUKORTTIEN MÄÄRÄ:

- Koska vaihtoja pyydetään minulta paljon ja vaihtojen järjestämiseen saa kulumaan yllättävän paljon aikaa, olen päättänyt ottaa kaverini neuvosta vaarin ja toteuttaa vaihdot jatkossa seuraavasti:

* Vaihtoon otetaan 14 osallistujaa (plus minä), joista jokainen (paitsi minä) tekee yhden (1) samanlaisen lorukortin jokaiselle vaihtoon osallistuvalle, yhteensä 15 korttia.
* Kortit saatuani, jaan jokaiselle 14 erilaista korttia. 15:sta kortti tulee minulle palkaksi vaihdon järjestämisestä. Tällainen tapa on USA:ssa kuulemma hyvin yleinen, että vaihdon järjestäjä ("emo") ei itse osallistu vaihtoon, vaikka saakin kortin itselleen. Toivottavasti tämä ei teitä haittaa. Tekeehän 15 korttia lähes yhtä nopesti kuin 14. :)

- Jos osallistujia ei tule tarpeeksi, mennään sitten sillä osallistujamäärällä, mikä on saatu kokoon.
- Jokainen saa kernaasti mainostaa tätä ryhmää tai jotain tiettyä vaihtoa omille tutuilleen tai vaikkapa omassa blogissaan tai facebookissa! Sillä tavalla saadaan osallistujalista nopeammin kasaan.
- Jos jollain on ongelmia keksiä lorua korttiinsa, niin älä silti jätä osallistumatta. Eiköhän me yhdessä keksitä sinulle ehdotuksia!

LORUJEN VALINTA JA VAIHTOON OSALLISTUMINEN:

- Jokaisesta vaihdosta tulee oma postaus. Sääntöjä en vaihtojen postauksiin enää liitä, ellei ne poikkea näistä yleissäännöistä, jotka linkitän blogin sivupalkkiin, josta ne aina löytyy helposti. Osallistuaksesi vaihtoon jätä kyseisen vaihdon postaukseen kommentiksi lorun nimi tai lorun ensimmäinen lause, jos et tiedä sen nimeä.
- Ilmoita osallistumishalukkuuudestasi blogiin ainoastaan yllä mainitulla tavalla. Minulta helposti unohtuu, mihin kaikkialle ilmoituksia on jätetty, jos niitä on eri paikoissa.
- Jos kuitenkin olet facebookissa, niin ilmoittaudu tällöin mieluumin siellä Outin lorukorttivaihdot ryhmässä, jossa pääasiassa otan ilmoittautumisia vastaan. Ilmoittautumismahdollisuuden jätin tähän blogiin ainoastaan niitä varten, jotka eivät ole facebookissa.

- Osallistujalista tulee jokaiseen vaihtoon erikseen. Liitän osallistumisilmoitukset facebookista tänne blogiin heti, kun ehdin. Jos blogissa ja facebookissa ilmoittaudutaan melkein yhtä aikaa, niin kommentin (lorun nimi) kellonaika ratkaisee, kumpi on ilmoittautunut aikaisemmin. Katsotaan ainakin jonkin aikaa, miten tätä menettely sujuu.
- Vaikka aikaisemmin sai vaihtoihin osallistua, jos ei ollut vielä päättänyt lorua, niin enää se ei valitettavasti ole sallittua.

- Aiheet valitaan "nopeat syövät hitaat" -periaatteella, joten jos ilmoittaudut nopeasti, niin saat paremmat mahdollisuudet valita itseäsi miellyttävän lorun -toki kuitenkin kyseisen vaihdon teema huomioiden. Kahta samaa lorua ei vaihtoon oteta.
- Ilmoittautumiset otetaan vastaan vasta sitten, kun olet ilmoittanut lorun nimen. Joten ilmoita osallistumishalukkuudestasi vasta, kun olet miettinyt valmiiksi, minkä lorun valitset.

- Jos kiinnostuneita on enemmän kuin osallistujia otetaan, niin ei huolta; vedän lorukorttivaihtoja tasaiseen tahtiin koko vuoden läpi. Joten ole seuraavalla kerralla ajoissa osallistumassa.
- Jos hirmuinen osallistujaryntäys sattuu, voin toki lisätä vaihtoihin enemmän paikkoja kuin 15.

 - Aihe korteissa saa olla mikä tahansa teemaan liittyvä, kunhan se on lapsille soveltuva. 
 - Mukava tietysti olisi, että mahdollisimman monesta erilaisesta aiheesta tulisi kortti, mutta voi toki ottaa saman aiheenkin -kunhan vaan lorut ovat erilaisia. Lorut voi olla joko lainattuja tai itse keksimiäsi.

- Jos tilanteesi muuttuu yhtäkkisesti esim. sairastapauksen vuoksi niin, ettet pystykään osallistumaan vaihtoon, vaikka olet ilmoittanut osallistuvasi, niin ilmoita siitä HETI kyseisen vaihdon postauksen kommenttiruutuun!
- On erityisen tärkeää, että kaikki osallistujat SITOUTUVATvaihtoon, jotta muiden osallistujien korttien saanti ei turhaan veny ja pitkity. Ja toki myös korttien määrän vuoksi. Tämän takia olisi suositeltavaa, että alkaisitte heti suunnittelemaan ja tekemään kortteja, kun olette edellisen vaihdon kortit saaneet valmiiksi tai mahdollisimman pian ainakin. Ehtisi kortit hyvin matkaan, vaikka viime hetkellä tulisikin jotain viivytyksiä ja ongelmia vaikka tulostimen kanssa.

- Ilmoitta sähköpostiosoitteesi heti osallistumisesi yhteydessä, josta saan sinut tarvittaessa kiinni. Jos et halua jättää sitä kyseisen vaihdon kommenttiruutuun, niin voit ilmoittaa sen minulle sähköpostitse osoitteeseen o.k@hotmail.fi.
- Jos olet ilmoittautunut vaihtoon eikä sinusta kuulu viestittelystäni huolimatta mitään pitkään aikaan, on mahdollista, että poistan sinut vaihdosta. Tämä siis sellaisessa tapauksessa, jos näyttää siltä, että vaihto venyy ja muut joutuvat odottelemaan.
- Yhteydenpitoa voimme pitää joko ryhmän seinällä tai yksityisviesteissä.

KORTTIEN LÄHETTÄMINEN:

- Valmiit kortit lähetetään minun kotiosoitteeseen, jonka lähetän kaikille osallistuville sähköpostitse vaihdon tultua täyteen.
 - Voit lähettää korttisi minulle halutessasi myös ennen kuin osallistujamäärä on koossa.
- Korttien mukaan laitetaan C5- kokoinen kirjekuori (eli puolet A4 -arkista), jossa valmiina osoitteesi sekä postimerkki. Kirjoita palautuskuoreen myös lähettäjän osoite (minun) sekä numerot 1 tai 2 riippuen käyttämästäsi postimerkistä. Toki Postin valmiita ykkösluokan tarroja voi myös käyttää. Tällä tavalla helpotat minun työtäni. Joskus jos käy  niin ikävästi, että Posti töpeksii, niin kuoria on helpompi metsästää, jos niissä lukee myös lähettäjän osoite eikä pelkästään saajan.

- Postin Helposti -kuoret ovat myös todella käteviä, niin ei tarvitse miettiä, riittääkö postimaksut. Nykyään posti myy ainoastaan 2. luokan helposti -kuoria. Vaikka arvelisit postimerkin riittävän sinun tekemiin kortteihin, niin muista kuitenkin, että muilla voi olla isompia kortteja, jolloin postimerkki ei välttämättä riitä.
- Yleensä tiputan kuoret postilaatikkoon enkä vie niitä postiin punnitettavaksi. Tällöin minusta tuntuu, että posti ei punnitse kaikkia kirjeitä, jos ne eivät näytä erityisen painavilta. Monesti yksi postimerkki on siis riittänyt, mutta jos olen vienyt kuoret suoraan postiin, niin virkailija punnitsee ne ja tällöin toisinaan käy niin, että yksi postimerkki ei riitä.

- Jos asut minua lähellä, voit toki käydä pudottamassa kuoren suoraan postilaatikkoomme, niin säästyt postimaksuilta. Kuoreen voit laittaa joko postimerkillisen kuoren korttien takaisin lähettämistä varten tai sitten voit sopia minun kanssa erikseen, milloin tulet hakemaan ne itse. Tässä tapauksessa et tarvitse mukaan palautuskuorta; laitan korttisi samaan kuoreen mistä ne löysinkin. Varusta kuoresi kuitenkin omalla nimelläsi varmuuden vuoksi.

- Saatuani kaikki kortit, minä jaan sitten jokaiselle 14 erilaista lorukorttia ja lähetän ne takaisin. Lähetä siis myös itsellesi tuleva lorukorttisi ensin minulle, koska minun on huomattavasti helpompi ja nopeampi jakaa kortit, kun ei tarvitse miettiä, että tälle osallistujalle ei tule kettua, tälle ei aurinkoa jne. Voin vaan latoa kortit samanlaisiin kasoihin. Lisäksi jos jossain kuoressa on vain 14 korttia, etsin sitä yhtä korttia paniikissa kissojen ja koirien kanssa, ettei se vaan ole huomaamattani tippunut kuoresta.

- Jos haluat varmistaa, ettei korttisi vahingossa kastu postin kuljetuksen aikana, laita mukaan pieni minigrippussi, muovipussi tai sellofaanikuori korteille. Huomioithan tässäkin, että vaikka sinun korttisi mahtuisivat pieneen minigrip -pussiin, muiden kortit siihen eivät välttämättä kokonsa puolesta mahdu.

- Ja huomautettakoon tässä vielä, että postin toiminnasta vastaa luonnollisesti posti itse. Valitettavasti nykyään kuulee yhä enemmän palautetta mielensä pahoittaneilta postin asiakkailta, joiden toimitusta ei ole tullut perille asti. Se on todella, todella ikävää! Mutta sillehän minä en mahda valitettavasti mitään. Ja sama pätee myös siihen, että joskus kortit voivat tulla postin töpeksemisen takia myöhässä myös minulle. Onneksi sitä on hyvin harvoin kuitenkin osunut näiden vaihtojen kohdalle. Pidetään peukkuja, ettei niin tapahtuisi jatkossakaan! Postilta voi käsittääkseni kuitenkin vaatia korvausta, jos he hukkaavat postisi. Tässä tilanteessa tarkasti täytetyt osoitetiedot (myös saajan) ovat tärkeitä.

- Jos minulla on menossa lyhyellä aikavälillä useampi vaihto ja haluat osallistua kaikkiin, voit toki lähettää useammankin vaihdon kortit samassa kuoressa, kunhan muistat huomioida sen postimaksuissa. Tällöin muista kuitenkin erotella eri vaihtojen kortit toisistaan niin, etteivät ne mene keskenään sekaisin. Palautuskuoria voit laittaa joka vaihdolle omat tai sitten niin, että lähetän kaikkien vaihtojen kortit yhdessä ja samassa kuoressa. Tällöin saat kaikki kortit vasta viimeisimmän vaihdon palautuspäivän jälkeen. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että varaa tarpeeksi postimerkkejä!

PALAUTUSPÄIVÄ:

Jokaiselle vaihdolle on määrätty oma palautuspäivämäärä, jonka näet jokaisen vaihdon omasta postauksesta. Korttien tulee siis olla tuolloin jo minulla. Mutta jos kaikki osallistujat lähettävät korttinsa ennen palautuspäivää, niin sitten lähetän kortit teille tietysti aikaisemmin.

JULKAISULUVAT:

- En kysele erikseen jokaiselta, saako osallistujat julkaista korttisi kuvan blogissaan. Jos et siis julkaisua toivo, ilmoita siitä automaattisesti suoraan vaihdon omaan postaukseen heti ilmoittautumisesi yhteydessä.

Tässä vielä tuon hullun pitkän sepustuksen lopuksi pieni muistilista, mitä sinun pitää muistaa osallistuessasi heti alkuun ilmoittaa:

- Valitsemasi lorun tai laulun nimi tai ensimmäinen lause
- Sähköpostiosoitteesi
- Tiedon, jos et halua korttiesi kuvia julkaistavan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti