Tämä blogi on omistettu kokonaan järjestämilleni vaihdoille. Etupäässä ne ovat lorukorttivaihtoja, mutta silloin tällöin tulee järjestettyä muunlaisiakin vaihtoja.

perjantai 26. elokuuta 2011

14. Puuhajoulukalenterivaihto lapsille TÄYNNÄ

Ethän säikähdä tämän postauksen pituutta, säännöt ovat helpot ja yksinkertaiset, mutta vain perusteellisesti kirjoitettu. Säännöt ovat yleensä aina samat joka vaihdossani, mutta tässä vaihdossa ne poikkeaa osittain aikaisemmista, koska tämä ei ole lorukorttivaihto. Luethan säännöt siis tarkasti. :D


Osallistujat ja lorukorttien määrä:


Vaihtoon otetaan 12 osallistujaa (minä mukaan lukien) ja jokaisen pitää tehdä kaksi (2) erilaista joulukalenterin luukun sisältöä jokaiselle osallistujalle. Eli jokainen tekee 2x12 eli yhteensä 24 jouluista yllätystä. Tämä lukumäärä tietysti sen takia, että tulee kaikkiin joulukalenterin luukkuihin yksi yllätys. Lisäksi ajattelin, että 12 osallistujaa olisi helpompi saada kasaan kuin 24, joten siksi jokaisella kaksi eri luukkua.

Jos osallistujia ei tule tarpeeksi, niin mietitään sitten, mitä tehdään. Jotta näin ei kuitenkaan kävisi, jokainen saa kernaasti mainostaa vaihtoa omille tutuilleen tai vaikkapa omassa blogissaan! Sillä tavalla saadaan osallistujalista nopeammin kasaan. Kuitenkin ainoastaan kerran minun vaihdosta on jäänyt kaksi osallistujaa puuttumaan, joten eiköhän lista nytkin saada täyteen! :D Ja jos jollain on ongelmia keksiä aihetta, niin älä silti jätä osallistumatta. Eiköhän me yhdessä keksitä sinulle ehdotuksia!


Osallistujalista:


- Askarteluluukut:
1. Outi: Enkeli kertakäyttölautasesta
2. Sanna K.: Lumiukko -soppa
3. Annika: Tonttu langasta
4. Päivi: Joulutonttu lakki kallellaan -kartonkiaskartelu (kirjanmerkki tai koriste)
5. Marelo: Pullapoika pahvista
6. Ipana: Poro (paperi//kartonkiaskartelu)
7. Sanna: Piparimuotin mallilla tehtyjen eläinten koristelu ja niillä näytelmä: Eläinten jouluvalmistelut
8. Katariina: Joulukortti -askartelu
9. Helena: Sydän -kori kuuseen
10. Minna H.: Kynttilä -ikkunakoriste silkkipaperista/kuultopaperista
11. Heidi: Sydän -heijastin
12. Tanja: Joulukoriste metallilangasta

- Muut luukut:

1. Outi: Joulukuusi -värityskuva
2. Sanna K.: Taikataikina -resepti joulukuusen koristeiden tekoa varten
3. Annika: Tarroja ja kiiltokuvia
4. Päivi: Joululoru "Tonttu pieni palleroinen, veitikka tuo iloinen"
5. Marelo: Joulusatu/tarina "Ikioma joulusatu lapselle"
6. Ipana:  Lumiukko -värityskuva
7. Sanna: Jouluinen muistipeli
8. Katariina: Piparkakku -resepti
9. Helena:Jouluisia tarroja
10. Minna H.: Tagi -joulukoriste
11. Heidi: Joululoru (itse tehty)
12. Tanja: Jouluinen resepti


Aiheiden valinta:


Aiheet valitaan "nopeat syövät hitaat" -periaatteella, joten jos ilmoittaudut nopeasti, niin saat paremmat mahdollisuudet valita itseäsi miellyttävän aiheen. Voit ilmoittautua myös ensin ja kertoa aiheen vasta myöhemmin, mutta jos joku ehtii valita oman aiheensa sinun ilmoittautumisen jälkeen, jää sinulle vaan vähemmän valinnanvaraa sitten.

Tässä vaihdossa jokaiselle osallistujalle on varattu askarteluaiheinen luukku. Jokainen keksii siis yhden pienen askarteluprojektin, josta kirjoittaa luukkuun mukaan selkeät ja selvät (kuvalliset) ohjeet. Hyvä olisi, jos lopullisesta tuotoksesta olisi näyttää kuva, että tietää, mihin tähdätään. Mukaan laitetaan myös materiaalit, mistä askarrellaan.

Askarteluprojektia valitessa pitäisi ottaa huomioon se, että pienemmätkin lapset pystyisivät askartelemaan -jos eivät yksin, niin ainakin vanhemman avustuksella. Mitään ikärajoja en kuitenkaan tähän aio laittaa.

Askartelujuttujen pitäisi siis olla helpohkoja, että pienikin lapsi voisi edes johonkin osaan osallistua yhdessä vanhemman kanssa. Jos lapsi ei osaa itse leikata vielä saksilla, voi vanhempi leikata ja lapsi liimata leikatut jutut vaikka paikoilleen tmv. Lapset voivat olla kovasti apuna ainakin sommittelussa.

Ilmoittauduttuasi kerro, mitä luukussasi askarrellaan (tonttu, tähti, joulukuusi, poro, joulupukki, joululahja jne.) ja vähän millä tavalla. Esim. minä otin aiheekseni enkelin teon kertakäyttölautasesta. Tarkoitus on, että samaa aihetta ei tulisi. Eli esim. että enkeliaskartelua olisi vain yksi, mutta jos se tuottaa ongelmia, niin sitten voidaan sopia, että useampiakin saman aiheisia askarteluja saa olla, kunhan toteutus ei ole sama.

Lisäksi jokainen tekee vielä toisen luukun jokaiselle osallistujalle. Tähän luukkuun ei tule askartelua varsinaisesti, vaan jokin vähän helpommin toteutettava luukku esim. värityskuva, joulusatu, joululoru, joululaulu nuotteineen, jouluresepti, valmis joulukoriste (ostettu tai itse tehty), jouluisia tarroja, jouluisia kiiltokuvia. Kuitenkin sellainen, mikä lapsia voisi kuvitella miellyttävän.

Ostaessasi tai tehdessäsi tähän luukkuun yllätystä, ota kuitenkin huomioon, että sen ei tarvitse olla kauhean iso ja kallis (ellet itse välttämättä halua), koska värityskuvan/sadun/lorun/laulun/reseptin kirjoittamiseenkaan ei kauheasti vaivaa mene.  Toki jos keksit, niin voihan värityskuvaankin liittää jotain muuta (mieluusti kuvaan liittyvää), mutta se ei ole pakollista. Ja toki paperia/kartonkia, jossa satu/loru/laulu/resepti on, voi mielensä mukaan koristella.

Tähän kalenteriin en ota mitään karkki/herkkuluukkuja, koska meidän tytöt on ainakin niin pieniä, että eivät vielä syö karkkia. Jokainen voi herkkuja lisätä kalenteriinsa sitten itse, jos niin haluaa.

Kunhan kaikki osallistujat ovat ilmoittaneet luukkunsa sisällön, niin katsotaan sitten, tarvitsisiko jonkun luukun sisältöä täydentää, jotta luukkujen sisällöt olisivat suht tasapuolisia. Osallistujalistaan lisään nyt alustavat mietinnät, joita voidaan vielä muokata tarpeen vaatiessa.

Jaa hieman noita luukkuja, jotta ei tulisi sitten esim. 12 reseptiä. Eli jokaiseen puuhaan on maksimissaan kaksi paikkaa vapaana: 2 värityskuvaa, 2 satua, 2 lorua, 2 laulua, 2 reseptiä ja 2 ostettua koristetta tai muuta jouluista. Ja jos sinulla on mielessäsi joku muu puuha, mitä en ole tässä luetellut, niin kysy ihmeessä siitä! Mielelläni otan mukaan muitakin puuhia! Esim. jouluaiheinen minimuistipeli voisi olla hauska tai vaikka joku pieni itse tehty lautapeli tai jotain vastaavaa! Ideoi rohkeasti! Askarteluluukustani voisi löytyä tee-se-itse joulumuistipeli.. :D

Huomautettakoon vielä erikseen, että laulut ja lorut saa olla joko itse keksittyjä tai lainattuja. Ja ne voi toteuttaa joko lorukortti -periaatteella tai sitten jollain toisella tavalla. Ja jos tässä jonkun esim. lorukortti on tarkoitus laminoida, niin se tulisi tehdä ennen lähettämistä, jotta ylllätykset olisivat täysin valmiita, kun ne lähetetään osallistujille.


Materiaalin koko:


Tässä vaihdossa materiaalien tulee mahtua C4 -kokoiseen kirjekuoreen (johon mahtuu siis A4 -kokoinen paperi). Pienempikin kokoinen saa olla, tuo on vaan maksimikoko, mitä isompi ei saa olla. Yritetään kuitenkin välttää turhan painavien materiaalien lähettämistä, ettei postimaksun määrän arvioiminen tule turhan vaikeaksi. Mukaan laitetaan joka tapauksessa kaksi yllä mainitun kokoista kuorta, että varmasti mahtuvat kaikki 24 yllätystä.


Vaihtoon osallistuminen:


Osallistuaksesi vaihtoon, jätä kommentiksi haluamasi aihe (eli millainen askartelu ja minkälaisen toisen luukun valitset) tai jos ne ei ole heti mielessäsi, niin sitten pelkkä ilmoittautumishalukkuutesi. Kommentoimalla varaat itsellesi paikan vaihdosta. Edelliseen vaihtoon osallistuneet saavat toki osallistua tähän uuteenkin, mutta myös uudet osallistujat ovat myös tervetulleita.

Kirjoita kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi sekä halutessasi blogisi osoite, niin lisään sen osallistujalistaan nimesi kohdalle. Edellisiin vaihtoihin osallistuneiden blogiosoitteet linkitän automaattisesti, jos ne on saanut aiemminkin linkittää. Toimin siis näin myös silloin, jos aiemmin osallistuneen ilmoittautumisen yhteydessä ei ole laitettu blogiosoitetta uudestaan. Jos tämä ei sinulle käy, ilmoita siitä heti ilmoittautumisesi yhteydessä.

Lisäksi jos osallistut ensimmäistä kertaa vaihtooni, olisi kiva kuulla, mistä kautta sait tietää vaihdostani? Tai jos et ole sitä minulle vielä kertonut... :)

Toivottavaa on, että ilmoitat sähköpostiosoitteesi heti ilmoittautumisen yhteydessä, että saan sinut kiinni tarvittaessa. Jos olet ilmoittautunut vaihtoon etkä ole antanut sähköpostiosoitettasi eikä sinusta kuulu mitään pitkään aikaan, on mahdollista, että poistan sinut vaihdosta. Tämä siis sellaisessa tapauksessa, jos näyttää siltä, että vaihto venyy ja muut joutuvat odottelemaan.


Matskujen lähettäminen:


Valmiit materiaalit lähetetään minulle. Lähetän osoitteeni teille sähköpostiin, kunhan osallistujalista on täynnä. Matskujen mukaan laitetaan  2 kpl C4- kokoista kirjekuorta (eli A4 -paperiarkin kokoinen), joissa valmiina osoitteesi sekä postimerkkejä. Postin Helposti -kuoret ovat myös todella käteviä, niin ei tarvitse miettiä, riittääkö postimaksut. Nykyään posti myy ainoastaan 2. luokan helposti -kuoria. Tosin nyt en ole kyllä varma, onko postilla noin isoja Helposti -kuoria... Vaikka arvelisit postimerkin riittävän sinun tekemiin kortteihin, niin muilla voi olla isompia materiaaleja, jolloin postimerkki ei välttämättä riitä. Huomioithan tämän.

Minä jaan sitten jokaiselle 12 erilaista askartelupuuhaa ja 12 erilaista muuta puuhaa ja lähetän ne takaisin. Lähetä siis myös itsellesi tulevat matskut ensin minulle, koska minun on huomattavasti helpompi ja nopeampi jakaa materiaalit, kun ei tarvitse miettiä, että tälle osallistujalle ei tule tätä matskua ja tälle ei tätä jne. Voin vaan latoa materiaalit samanlaisiin kasoihin.

Tässä vaihdossa on toivottavaa, että materiaalit pakataan jonkinlaiseen muovipussiin/minigrippussiin/isoon sellofaanipussiin, jotta ne eivät mene sekaisin. Huomioithan tässäkin, että vaikka sinun materiaalisi mahtuisivat pieneen minigrip -pussiin, muiden matskut siihen eivät välttämättä kokonsa puolesta mahdu. Laitathan luukun yllätykset siis omiin pusseihinsa, niin pysyvät toisistaan erillään ja jokainen tietää, mitä matskua mihinkin luukkuun tulee. Siinä tapauksessa, että luukkuun tulee ainoastaan yksi juttu, niin sitä ei tarvitse pussittaa, ellet halua. Ja huomautettakoon tässä vielä, että postin toiminnasta vastaa luonnollisesti posti itse.


Palautuspäivä:Palautuspäivä on 1.11.2011. Matskujen tulee siis olla tuolloin jo minulla. Mutta jos kaikki osallistujat lähettävät matskunsa ennen palautuspäivää, niin sitten lähetän ne teille tietysti aikaisemmin. Tässä pitäisi olla nyt aikaa valita matskut ja ne takaisin saatuasi lähettää niitä vielä eteenpäinkin jollekin esim. kummitytölle, jos niin olet suunnitellut. Matskut saatuasi ehdit vielä suunnitella millainen joulukalenterisi tulee päällisinpuolin olemaan eli esim. minkälaisia luukut ovat, mihin nämä yllärit laitetaan. Se jääköön jokaisen osallistujan omaan pohdintaan.


Julkaisuluvat:


En kysele erikseen jokaiselta, saako osallistujat julkaista matskujen kuvan, blogiosoitteesi ja nimesi blogissaan. Jos et siis julkaisua toivo, ilmoita siitä automaattisesti suoraan minulle heti ilmoittautumisesi yhteydessä. Nimesi julkaistaan siinä muodossa kuin millä nimellä olet ilmoittautunut, ellet erikseen mainitse toista nimeä.

Jos olet itse julkaisemassa tämän vaihdon matskuja blogissasi, niin helpoiten se tapahtuu linkittämällä minun blogini omaasi. Blogini linkityksestä ilahtuisin kovasti. Jos kuitenkin haluat kuvat erikseen omaan blogiisi, tarkista minulta julkaisuluvat. Blogiosoitteen liittäminen matskujen tekijän nimeen on toivottavaa, jos sitä ei kukaan ole kieltänyt.


Näin pysyt vaihdoista ajan tasalla:


Jos kiinnostuneita on enemmän kuin osallistujia otetaan, niin ei huolta; vedän lorukorttivaihtoja (ja välillä muitakin vaihtoja) tasaiseen tahtiin koko vuoden läpi. Joten ole seuraavalla kerralla ajoissa osallistumassa. Helpoiten se onnistuu tietenkin ryhtyessäsi blogini lukijaksi, jolloin saat blogipäivitykseni automaattisesti.

Muistathan myös, että kommentin kirjoitusruudun oikealla puolella olevasta Tilaa sähköpostitse -napista voit helposti seurata kyseiseen postaukseen tulevia uusia kommentteja tai minun vastauksia sinun kommentteihisi. Vastaan aina jättämääsi kommenttiin, vaikkei siinä kysymystä olisikaan. Noissa kommenttiruuduissa ilmoitan aina, montako paikkaa vaihdossa on vapaana ja monenko osallistujan matskut ovat saapuneet perille.


Seuraavan vaihdon aihe:


Seuraavan vaihdon aihe on Satuhahmot. Vaihdon ajankohta on todennäköisesti vuoden alusta, jos en aikaisemmin ehdi. Ennakkoon varaamista en ole mitenkään mainostanut, mutta myös niitä olen ottanut vastaan jo ennen uuden vaihdon postaamista blogiini. Täyttyypähän osallistujalista nopeammin.


Tässä vielä tuon hullun pitkän sepustuksen lopuksi pieni muistilista, mitä sinun pitää muistaa heti alkuun ilmoittaa:


- Valitsemasi aiheet (askartelun aihe ja tekotapa sekä toisen luukun aihe)

- Sähköpostiosoitteesi

- Blogisi osoite halutessasi

- Tiedon, jos et halua matskujesi kuvia, nimeäsi ja blogisoitettasi julkaistavan

- Jos et ole aiemmin vastannut tähän kysymykseen, niin olisi kiva tietää, mitä kautta päädyit blogiini?
36 kommenttia:

 1. Annikalle ja Marelolle varattu ennakkopaikat! Ilmoittakaa aiheenne, niin lisään teidät listaan!

  VastaaPoista
 2. Sanna.K
  Mulle Lumiukko piippurassista ja Enkeli leima.

  VastaaPoista
 3. Päivi (pivimm@gmail.com) varaisi

  "joulutonttu lakki kallellaan" -kartonkiaskartelun (sitä voi käyttää kirjanmerkkinä tai ihan vaan koristeena) sekä joululorun (ilmoitan sen myöhemmin, nyt en äkkiä osaa päättää minkä tekisin ;))

  VastaaPoista
 4. Lisäyksiä:
  - Kunhan kaikki osallistujat ovat ilmoittaneet luukkunsa sisällön, niin katsotaan sitten, tarvitsisiko jonkun luukun sisältöä täydentää, jotta luukkujen sisällöt olisivat suht tasapuolisia. Osallistujalistaan lisään nyt alustavat mietinnät, joita voidaan vielä muokata tarpeen vaatiessa.
  - Karkkeja ja herkkuja en ajatellut tähän vaihtoon ottaa. Jokainen voi lisätä niitä itse kalenteriinsa luukkujen sisällöt saatuaan.
  - Mukaan laitetaan aiemmasta poiketen 2 C4 -kokoista kirjekuorta, että yllätykset varmasti mahtuvat mukaan! Luulisi sen riittävän, vai mitä arvelette?

  8 paikkaa vapaana!

  VastaaPoista
 5. Päivi: Voi kun kiva, että lähdet tähänkin mukaan! Valintasi kuulostaa oikein kivalta. Varaan ne sulle.

  7 paikkaa vapaana!

  VastaaPoista
 6. Selvyydeksi kirjoitan vielä tänne, että ei-askarteluluukun ennalta ilmoitetuista sisällöistä on vapaana: 1 värityskuva (tai jos leimakuva liitetään tähän, niin sitten ei ollenkaan), 2 satua, 1 loru, 2 reseptiä, 1 ostettu/tehty koriste tai muu.

  VastaaPoista
 7. askartelu: Pullapoika pahvista
  Muu:Kynä tai kumi!

  VastaaPoista
 8. otwetaan uusiksi: muu: Satu / tarina ( vaihdan ton minkä ajattelin)

  VastaaPoista
 9. Marelo: Kiva juttu! Varaan noi sulle! :D

  VastaaPoista
 10. Marelo: Ilmoitatko vielä sadun nimen, ettei tule toista samaa?

  Ei-askarteluluukun ennalta ilmoitetuista sisällöistä on vapaana (1 värityskuva), 1 satu, 1 loru, 2 reseptiä, 1 ostettu /tehty koriste tai muu.

  VastaaPoista
 11. Laitetaanko askartelu luukkuun myös materiaali mukan?
  satu on: ikioma joulusatu lapselle

  VastaaPoista
 12. Marelo: Joo, askarteluluukkuun tulee siis materiaali, mistä askartelu tehdään ja selkeät ohjeet ja mielellään myös jonkinlainen kuva valmiista tuotoksesta, että tietää mihin ont arkoitus tähdätä.

  Kirjoitin kyllä tämän tuohon postaukseen, mutta taitaa olla taas niin paljon tekstiä, ettei erotu joukosta. :D

  VastaaPoista
 13. Voisin osallistua värityskuvalla, ja askartelua vielä miettisin...

  ipanailoa@gmail.com

  Niin ja blogisi olen löytänyt varmaan kun olen tullut vastavierailulle?

  VastaaPoista
 14. Voi iik sinua Outi! Tämmöisiä ihanuuksia! Meenasi mennä ihan ohi, etten huomannut koko juttua. Kyllä minä lähtisin mukaan, vaikka en tiedäkään miksi sitä kaikkeen pitää lähteä mukaan. Aiheista ei ole vielä tietoakaan.

  VastaaPoista
 15. Osallistun ehdottomasti!

  Ilmoittelen myöhemmin askarteluni ja muun juttuni, kun ehdin tarkemmin miettimään mikä olisi kiva! :)

  VastaaPoista
 16. Katariina: Varasin paikan. Kiva, kun tulet mukaan!

  VastaaPoista
 17. Ipana: Tervetuloa mukaan!

  Sanna: Tottakai kaikkeen pitää lähteä mukaan! Sinulla on juuri oikea asenne! Heh!

  4 vapaata paikkaa!

  VastaaPoista
 18. Ipana: Kerro vielä sekin, minkä aiheisella värityskuvalla osallistut?

  Ei-askarteluluukun ennalta ilmoitetuista sisällöistä on vapaana 1 satu, 1 loru, 2 reseptiä, 1 ostettu /tehty koriste tai muu.

  VastaaPoista
 19. Teen Tonttu pieni palleroinen, veitikka tuo iloinen -lorun.

  2 kirjekuorta mukaan on hyvä :)

  VastaaPoista
 20. Heips taas
  Minäkin haluan osallistua askartelukalenteriin.

  Askartelu aihetta vielä mietin. Sadun voisin laittaa toiseen luukkuun. Loruja ei taida enää olla jäljellä =). Satuna Tuomas-tontun joulu tai jotain sinne päin ei ole nyt sitä kirjaa tässä käsillä.

  Enkeli
  ps. olin mukana aakkoslorupussissa

  VastaaPoista
 21. Päivi: Mites tää sun viesti on jäänyt multa huomaamatta.. No, joka tapauksessa kiitos ilmoituksesta! :D

  Anonyymi: En osaa kyllä nyt yhtään hahmottaa, kuka aakkosloruvaihdon osallistujista olet... Millä nimellä haluat blogissani esiintyä? Sähköpostiosoitettasi myös kaipailisin. Kirjoitatko tänne tai laitatko mulle sähkistä osoitteeseen o.k@hotmail.fi? Kiitos! :D Varaan sadun sulle. Tosin siis yksi lorukin on vielä vapaana. Haluaisitko ottaa mieluummin sen?

  VastaaPoista
 22. 1 vapaa paikka jäljellä! Mainostakaa, niin saadaan lista täyteen! :D

  VastaaPoista
 23. Taisinkin viimeksi esittäytyä ihan omalla nimelläni eli Heidi.Tuo käy vieläkin. S.posti on heidibroman@hotmail.com.

  Voisin ottaa sen lorun jos niitä vielä löytyy vapaana.

  VastaaPoista
 24. Heidi: Kiitos lisäselvityksestä! :D Varasin sulle lorun toiseen luukkuun. Ilmoita lorun nimi vielä ja sit se toisen luukun askartelujuttu! :D

  Vaihto täynnä!

  Ei-askarteluluukun ennalta ilmoitetuista sisällöistä on vapaana 1 satu, 2 reseptiä, 1 ostettu /tehty koriste tai muu.

  VastaaPoista
 25. Jos askartelu olisi enkeli (paperi/kartonkiaskartelu) ja värityskuvana lumiukko?

  VastaaPoista
 26. Ipana: Onkohan se enkeliaskartelu miten samantyylinen kuin tuo minun kertakäyttölautasesta askarreltava enkeli? Ettei tulis liian samanlaista. Muuten varmaan passaa, vaikka olisikin kaksi enkeliä. Lumiukon kävin kirjoittaa sun värityskuvaksesi kans.

  VastaaPoista
 27. Luulisin ettei ole samanlainen, tämä on sellainen seisova tai ripustettava versio. Voin kyllä laittaa vaikka lumiukkoversion samalla tekniikalla, niin ei sitten olisi sama?

  VastaaPoista
 28. Huomasin että tuollahan olikin jo lumiukko, voi olla, että sen kanssa menee enemmän samoihin, josko laitan vaikka poron, tekniikka edelleen sama?

  Sorry menee vähän veivaamiseksi.

  Ipana

  VastaaPoista
 29. Ipana: Poro kuulostaa loistavalta! Ei haittaa veivaaminen! ;) Kiva, että onnistuu eri aiheella tuo sama tekniikka! :D

  VastaaPoista
 30. ilmoittelen että loruna on itsetekemäni loru ja askarteluna sydänheijastin.

  Heidi

  VastaaPoista
 31. Askarteluna on joulukortti ja toisena juttuna piparkakkutaikinan resepti. :)

  VastaaPoista
 32. Katariina: Kuulostaa hyvälle! Varasin ne sulle. :D

  3/12 osallistujan luukut saapuneet!

  VastaaPoista
 33. 5/12 osallistujan luukut saapuneet!

  VastaaPoista